Farby, farby, farby...

Ktorá farba je najkrajšia?

No predsa tá, ktorá sa vám najviac páči a ktorá vám najviac pristane :) 

Vedeli ste však, že každá jedna farba, či dokonca farebný odtieň môže byť považovaný za úžasný komunikačný nástroj, ktorý predstavuje vašu povahu alebo momentálne rozpoloženie, či dokonca ovplyvňuje vašu náladu, správanie a fyziologické funkcie? Počuli ste už niekedy o takzvanej psychológii farieb? Je to vedný odbor, ktorý skúma vplyv [vnímania] farieb na ľudské správanie a psychiku. Samozrejme, na vnímanie farieb významne vplýva aj kultúra, rodinné zázemie, osobné preferencie, alebo dokonca farebné odtiene a kombinácie, ku ktorým sa dostaneme v ďalších príspevkoch. V tomto blogu vám však aspoň stručne predstavíme prvotné východiská, týkajúce sa vplyvu a vnímania 10 základných farieb.

Začneme snáď ružovou, lebo je to jedna z farieb nášho webu. Ružová je farba, ktorá predstavuje jemnosť, lásku, nežnosť. Je upokojujúca, ale zároveň podčiarkuje ženskosť a prináša nádej a optimizmus.

Červená je farba, ktorá sa spája s energiou, temperamentom, vášňou, túžbou a samozrejme láskou. Zároveň je však dokázané, že táto farba dokonca dvíha krvný tlak alebo pulz a púta pozornosť viac ako ktorákoľvek iná, a preto je taká neprehliadnuteľná.

Oranžová farba je spájaná s nadšením, hravosťou, pozitívnymi emóciami, slnkom, teplom a radosťou. Táto farba je považovaná za nástroj na zdieľanie nadšenia, radosti, kreativity a povzbudenia. Zároveň povzbudzuje aj chuť do jedla.

Modrú farbu, ktorá je vo všeobecnosti považovaná za jedinečnú a autentickú si už teraz radšej rozdelíme. Svetlomodré odtiene reprezentujú pokoj, jemnosť  a nehu a tmavomodré odtiene silu, vytrvalosť a dôveru.

Zelená farba sa spája s rastom a prírodou. Presne tak ako prechádzka v krásnom lese, aj zelená farba má upokojujúci efekt. Reprezentuje sviežosť, čerstvosť, harmóniu, úprimnosť a jednoducho je prínosom pre dušu a telo.

Ďalšou prírodnou farbou je hnedá. Táto farba sa spája s nenápadnosťou, zodpovednosťou a prispôsobivosťou.

Fialová farba sa spája s luxusom, noblesou, ambíciami, múdrosťou a silou. Predstavuje tiež múdrosť, kreativitu, tajomnosť  a je spájaná dokonca aj s mágiou.

Žltá farba ja ako stvorená na zdieľanie radosti, šťastia, energie. Je priam ideálna na upútanie pozornosti, ale zároveň aj úcty a lojálnosti. Príliš veľa jasnej žltej farby však pôsobí rušivo. Vedeli ste, že bábätká viac plačú v miestnostiach s maľovkou ostrej žltej farby?

Biela farba sa spája so svetlom, dobrom, nevinnosťou a čistotou. Reprezentuje tiež bezpečnosť, úspešné začiatky a pozitívny prísup. Aj keď to tak možno nevyzerá, raz darmo, táto farba je považovaná za farbu dokonalosti.

Opakom bielej je čierna, ktorá sa už stáročia spája so smútkom, strachom a tajomstvom. Čierna farba je však zároveň považovaná za veľmi formálnu, elegantnú a prestížnu.

Tak ktorá farba vás [teraz] najviac vystihuje? Ktorú si vyberiete?

Kliknite si na ňu :)